Ivalojoki dagbog
Ivalojoki forberedelse
Micro Adventure
Søndagstur i februar
Kanotur på Immeln

Kanotur i Esrum Sø

Mikkel, Andreas og jeg skulle have vores første tur i den ‘nye’ brugte kano. Jeg besluttede at lade turen gå til vores hjemmebane Esrum sø. Det tager 10 minutter at køre og der er rigtigt gode faciliteter og en god lejrplads.

Pakning af kanoen
Den dejlige gamle bulede aluminiumskano blev pakket med grej og proviant til en kort tur på Esrum sø. Vores pakkeliste er efterhånden ren rutine, men alligevel god at skæve til selv på korte ture.

20120825-011406.jpg

Vi sejler afsted

Lejrplads
Vi boede på pladsen ved Nødebo. Den ligger i en lysning, ud til søen. Der er blandet skov, birk, bøg, lidt gran og fyr, gamle og unge træer. Der er to borde med bænke og én bådplads med grillrist.

20120825-011949.jpg

Aktiviteter

Nyt på turen
På denne tur skulle vi afprøve den nye ‘Shit Box’. Det er egentlig et festival-toilet, men her forsøger vi at bruge det som transportabelt toilet. Det er et foldbart paptoilet med biologisk nedbrydelige poser til affaldet. Man tørrer sig efter brug af toilettet med papir lommetørklæder som kan smides i posen. Desuden har vi vådservietter med til at vaske hænderne, som så skal smides i en separat affaldspose – de nedbrydes ikke umiddelbart i naturen.

20120825-013033.jpg
Toilettet fungerede fuldt tilfredsstillende. Det er supernemt at folde ud og folde sammen. Poserne passer fint og sidder solidt. Der er endda et toilet-brædt man kan klappe ned, så lugt-gener helt undgåes. Det blev placeret ca. 50m inde i skoven bag lejren. Jeg lavede en overdækning med en regnponcho. i camouflagefarver så det både var beskyttet mod regn og man kunne sidde lidt diskret i sine egne tanker.
Toilettets svaghed er fugt og pappet tåler naturligvis slet ikke en regulær dukkert. Det er jo så en udfordring på en kanotur. Jeg valgte at placere det sammenfoldede toilet i sin opbevaringspose og dernæst i en vandtæt taske. Efter 3 dage med ret meget regn var der blot lidt fugtskade i underkanten af pappet, men ingen tegn på ustabilitet.
Konklusionen må være at The Shit Box nok kommer med i fremtiden når der er deltagere på turen som ikke er de store ‘natur-skidere’ 🙂

Med på turen var osse Mikkel’s hængekøje…

Hjemkomst

Posted in <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=13" rel="category">Fritid</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=25" rel="category">kano</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=17" rel="category">Natur</a> Tagged <a href="https://www.haakansson.dk/?tag=esrum-so" rel="tag">Esrum sø</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?tag=haengekoje" rel="tag">hængekøje</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?tag=kano-2" rel="tag">Kano</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?tag=lystfisker" rel="tag">lystfisker</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?tag=shitbox" rel="tag">shitbox</a>

Havkajak kursus

Fredag, ankomst
Køreturen fra Hillerød til Svängsta tog tre timer – hurtigt overstået! To andre kursister var allerede ankommet og i løbet af aftenen kom vi op på 7 ud af de 9 tilmeldte.
Finn og Søren havde allerede startet bålet og hyggesnakken kom hurtigt igang.

20120609-003716.jpg

Teltet slog jeg op lidt efter på en af teltpladsens ‘terrasser’.
Mere snak, en enkelt øl og så var klokken halv tolv – sengetid. Kurset starter 09.30, så mon ikke jeg er udhvilet?

20120609-003455.jpg

Så skulle jeg alligevel prøve om jeg kunne få netbook’en på internet. Hmmm, måske kan man ikke bruge sin iPhone til internetdeling i Sverige…
20120609-003645.jpg

Lørdag
Frisk og udhvilet efter en god nat på det nye Exped underlag! Glæd dig Maria 🙂
De sidste kursister og instruktør ankom i strålende solskin. Efter briefing og gennemgang af udstyr tog vi til Elleholm i Blekinge skærgård. Jeg valgte tørdragten idag da der var god vind og vi skulle lave redningsøvelser i vandet.
Første tur gik til et lille skær 4-500m ude. Instruktøren havde vist os de grundlæggende pagaj bevægelser. Fremad-tag, feje-tag og 360 graders vending.

20120610-214152.jpg

Efter en god tur spiste vi frokost i en lille vig. Efter frokost var det blæst lidt op så vi fik mulighed for at lege lidt i bølgerne, øve vending og surf-teknik.
Dagens kursus sluttede så med redningsøvelse hvor vi lavede et kontrolleret ‘wet exit’.

Lørdag aften
Så var der grillmad og bålhygge. Jakob og Markus er ikke bare gode instruktører – de kan osse bikse en god ratatouille sammen.
20120610-201947.jpg

Markus viste søkort på næste dags tur og det så rigtigt godt ud. Han spurgte osse om ønsker til dagen. Vi havde både lyst til mere natur og mere teknik. Det mente han nok kunne lade sig gøre.
Senere samledes vi om bålet og delte røverhistorier som man jo gør omkring en god ild. Lidt god cowboy-kaffe med en slat whisky og så var det sengetid igen.

Søndag

Søndag startede ud med morgenmad i ‘laden’ hos FarOut’erne. Herefter pakke bilerne og afsted til skærgården. Denne gang til Matvik/Eriksberg området øst for Karlshamn.
Vi startede med lidt opvarmning og teknik på land. Hvordan skuldre, arme og pagaj gerne skulle danne en ‘box’ for at undgå håndledsskader og hvordan man padler baglæns.
Så satte vi afsted og efter et par kilometer fandt vi læ og øvede stop-tag og baglæns padling.
Øvelserne blev udført med stor entusiasme og snart var vi videre til næste ø. Lidt frisk vind blæste op og det blev lidt hårdere at komme frem. Efter endnu et kryds fandt vi et godt frokost sted.

20120610-203028.jpg

Mæt og glad gik turen videre ud mod flere små skærgårdsøer. Endnu engang var der teknik øvelser i smult vande. Denne gang bag-rors teknik, endnu en måde at kunne styre/dreje kajakken.
Nu skulle vi så holde kursen mod et lille fyr og dermed komme ind i en bugt, herefter et nyt kryds og så var vi tilbage ved udgangspunktet.
Dagens sidste øvelse var at ‘kante’ kajakken så den drejer endnu mere. Og så redningsøvelser til allersidst igen.
To fede dage med masser af kajak og hygge tog slut og passaten vendte hjem til Hillerød i roligt tempo.

Erfaring fra kurset

Jeg havde været grundig med pakning af grej, lavet pakkelister (kan ses her kajak pakkeliste weekend (1 pers.), inspireret af Erik på komud.dk) og tjekket alt igennem. Det gav en rolig tur og næsten ingen stress. Dog:

Jeg havde overset at kajakkens ene fod-hviler var beskadiget så den ikke kunne justeres.
Internet-deling fra IPhone fungerede fint i Danmark men ikke i Sverige. Så netbook’en kom ikke på nettet.
Jeg fik ikke brugt Nikon kameraet og heller ikke GPS’en. Det blev for mange nye ting på én gang. Men godt at jeg havde muligheden.
Tørdragten skal ses efter for huller! Det er osse super vigtigt at den sidder ordentligt på, med alle manchetter og velcro glat og stramt. Kommer der tøj ind under latex manchetterne virker det som en væge og trækker vand ind i dragten.
Kajakken skal gennemgås i begge skot, som blev våde. Mit gæt er at pakningerne af silikonelim er trætte – eller at dækslerne er utætte.
Pagajen skal mærkes med neglelak eller andet. Der var tre andre fuldstændig magen til med. Der skal et stykke tape ved siden af dryp-spærret så den lille gummi manchet ikke hele tiden rutsjer udad på skaftet.
Kroppen har haft rigtigt godt af at padle! Det er super god træning for lænden. Vigtigt hele tiden at bruge god teknik. Stemme imod med fødderne, lårene mod lårstøtterne, rumpen godt tilbage i sædet og rank ryg. Fleksibilitet i overkroppen, dreje med i pagaj-tagene. Især mod slut hvor man er træt skal der tænkes teknik.

Skal man lave længere ture i skærgården kan det anbefales med et selvstående telt – nemmere at stille op på klipper. Altså et kuppeltelt.

Opdatering mandag: Ingen muskelømhed, bortset fra ‘musehånden’ – ømt mellem tommel- og pegefinger. Måske af at holde lidt for hårdt om pagaj’en.
Opdatering 27.06.12: Der er kommet video på Farout.dk’s youtube kanal…

Posted in <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=21" rel="category">kajak</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=17" rel="category">Natur</a> Tagged <a href="https://www.haakansson.dk/?tag=farout-dk" rel="tag">farout.dk</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?tag=havkajak" rel="tag">Havkajak</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?tag=kursus" rel="tag">kursus</a>

Første tur med Lavvu

Så har vi haft første tur med Lavvu! I weekenden var Maria og jeg til 50-års fødselsdag – med mulighed for overnatning i telt. Selvfølgelig skulle vi prøve det nye Same-telt – Lavvu.
Det er et 5 personers telt fra Frisport i Norge – Lavet i Polyester. Vægten er 3,5 kg for teltet og 1,6 for den solide aluminium midterstang. Som så er teltets eneste stang.
Turen startede egentlig ganske ok i fint vejr med bilen fra københavn. Dog gik det omkring Ringsted op for mig at jeg da vist havde glemt teltstangen…forbløffende 😀
Vi kunne ikke vende om nu, så vi blev enige om at det måtte løse sig. Det gjorde det osse. Mere senere.
I tilgift har vi 5 renskind at sove på i teltet. Vi havde tre med på denne tur og det fungerede fantastisk. Det er ugarvede skind så de er stive som planker (næsten) og tungere end liggeunderlag. Men når man nu er i bil (eller med kano, pulk eller andet transport) så er de umagen værd.
Det er forholdsvis enkelt at slå teltet op. Man pløkker den ene side og rejser telstangen. Og pløkker resten. Så lægger man bunden i og klipser den fast til undersiden af teltdugen. Denhar en slids til teltstangen. På denne tur måtte vi jo så i skoven og finde et passende lille træ (vi spurgte om lov først). Det endte med at blive vældigt autentisk. Med små grene som knager til lygte, trøjer mv.
Teltet kommer med et lille bålsted i form af en metal cylinder med huller i siden og fast bund. Denne monteres på telstangen vha. en metal ‘knage’ fastgjort i en klods på stangen. Igen måtte vi improvisere med at binde ‘knagen’ fast til træ-telstangen. Men det blev helt OK.


 

 

 

 

 

Posted in <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=12" rel="category">Familie</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=13" rel="category">Fritid</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=17" rel="category">Natur</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=16" rel="category">Ude hele året</a>

Årets første tur 2012

Vi var afsted på årets første tur. Det er ugen før påske. Med bilen ud til Nøddebo og til fods gennem skoven til Esrum Sø og lejrpladsen. Endelig tid til at nyde naturen, fiske lidt, mærke om foråret endelig havde besluttet sig til at komme igang. Mærke lejrbålets røg rive i næsen, eller bare hænge ud i hængekøjen…

En stille morgen ved søen, tidligt må man op for at have chancen for at fange sig en gedde.

Det var så den første! Vist ikke den største, men glæden var stor!

Se det var en rigtig gedde! Mikkel rensede, filleterede og stegte den selv.

Posted in <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=12" rel="category">Familie</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=13" rel="category">Fritid</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=17" rel="category">Natur</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=18" rel="category">sportsfisker</a>

Sommer 2011 – Rundt om Orø

Sommeren 2011 blev der osse tid til en lille rundtur i Isefjorden – rundt om Orø. Start og slut skulle være ved Kyndby Huse, hvor bilen blev stillet og kanoen sat i vandet.

Det vart meget lavvandet ved starten, så kanoen blev ført med line. Planen var at sove under presenning på stranden – første stop blev nordspidsen af Orø. Et mægtigt uvejr fulgte mig på vej det sidste stykke over fjorden. Første gang jeg bruger padlerne som stænger til presenningen – fungerer fint. Sten fra stranden holder bardunerne nede. Maden laves på primus, frysetørret her på første dag.

Virkeligt dejligt at sove under (næsten) åben himmel! Og så kan man stå og tage sig en morgendukkert på to minutter.

Anden lejr skulle være ved Bognæs. Her er jeg landet i den lille vig. Jeg blev her to nætter, én på stranden og én i skoven hvor der er ‘fri teltning’.

Jeg brugte en hviledag her. Skoven er interessant og jeg ville gerne øve mig i at skære en ske i birketræ. Jeg havde dykkermaske og snorkel med så jeg fik osse set lidt undervandsliv. Fik plukket en del bær.

Jeg forsøgte at rigge et sejl til men da der var kraftig blæst valgte jeg at mit første forsøg med sejlet nok skulle være en anden gang. I stedet valgte jeg den sikre rute på tværs af bølgerne over i læ af Orø. Lidt længere og hårdt at padle – men det sikreste. Så snart jeg var i læ af Orø var det let padling hele vejen syd om øen og over til Hammer bakke. Et vældigt smukt og fredet område – fantastisk undervandsliv.

Så trængte jeg til en middagslur – skønt! Skulle egentlig have haft overnatning på teltpladsen ved Hammer Bakke, men pga. vejrudsigten valgte jeg at fortsætte nordpå til Kyndby Huse. Det blev megen tung padling og en del lineføring af kanoen. Men gode lærerige oplevelser. Det er supernemt at gå tur med sin kano. En line bundet fast om for/bag toften som man så trækker i. Vinklen i linen gør at det er nemt og bekvemt at styre kanoen.

Og så var det bare at pakke sammen og tage hjem næste morgen – dejlige dage!

Ruten for Orø Rundt 2011
Starten Ved Kyndby Huse
Første lejr på nordspidsen af Orø

 

 

 

 

 

 

Forskellen på høj og lavvande var tydelig
Bognæs, den lille vig
Aftenstemning, Bognæs

 

 

 

 

 

 

Bognæs, skoven
Fyrsvamp
Væltet træ

 

 

 

 

 

 

Hammer Bakke
Lur
Afslapning

 

 

 

 

 

 

Sidste lejr, Kyndby Huse
Regnvejr
Mere regnvejr

 

 

 

 

 

 

 

 

Erfaringer fra Orø Rundt.

  • Det nytter ikke at gå imod naturen -vind, strøm, vejr og dine egne resourcer skal respekteres.
  • Alt udstyr fungerede egentlig som det skulle! Jeg kunne bo, sove, spise og transportere mig uden for mange besværligheder.
  • Opbevaring af grøntsager og frugt i tøjpose fungerer. Jeg havde løg, hvidløg, gulerødder og æbler hele turen uden at de blev hverken kedelige eller dårlige.
  • Jeg fangede et par hornfisk, men ingen ørreder. Måske skal man have to fiskestænger hvis man helt skal undvære den frysetørrede mad.
  • Kanoen er for tung for soloture. Enten lettere kano eller havkajak.
  • Længere ture vil kræve lidt mere udstyr – bl.a. GPS.
  • Et bedre liggeunderlag
  • En bedre sovepose
  • En shorty og svømmefødder til snorkling
Posted in <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=13" rel="category">Fritid</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=17" rel="category">Natur</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=18" rel="category">sportsfisker</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=16" rel="category">Ude hele året</a>