Tur på kanten af vinter

Ture i ydersæsonen er både interessante udfordringer og spændende oplevelser. Det er en test af ens evner i friluftslivet. Kan man lave bål, lave mad, telte, navigere og have det sjovt selv når der er lave temperaturer, regn, slud, frost.

Til gengæld får man set naturen på vej til vinter. Der er færre dyr, træerne har tabt løvet, de brune og gule farver blusser op. Dyrene har travlt med at finde føde og man kan være heldig at se dem tæt på og mindre sky.

Ankomst

Asger, Frank og jeg tog i slutningen af november på kanotur til Immeln. Med lavvu, brændeovn og de lange underbukser.

Brotorpet

Asger og jeg ankom til Brotorpet mellem søerne Immeln og Filkesjön sidst på eftermiddagen og havde lige akkurat lys nok til at padle fra slusen i kanalen og om til lejrpladsen ved Brotorpet. Der var væltet et træ tværs over kanalen som vi måtte trække kanoen over. Normalt er kanalen holdt ved lige, men nu på året er man lidt mere overladt til sig selv. Det kan vi godt li’.

Her er råkoldt og landskabet har et fint tyndt snedække. Asger og jeg satte lavvu op, samlede brændeovnen og gjorde klar til aftensmad. Lidt senere ankom Frank og fuldendte selskabet.

Lavvuen er slået op og brændeovnen er i gang.

Der er en særlig hyggelig atmosfære med et bomuldstelt og en transportabel brændeovn. Varmen breder sig hurtigt og man kan lave mad på toppen at brændkammeret. Det er ret tynd plade i brændeovnen, så den bliver hurtigt kold om natten. Derfor skal man have vintersoveposen med hvis det bliver rigtigt koldt. Vi havde -6 til -8 om natten på denne tur.

Om lidt er der varm te

Vi spiser chilibønnegryde efter Asgers gode opskrift og langsomt kryber vi i poserne og ilden dør ud i brændeovnen.

Afsted mod syd

Lørdag morgen fint vejr, let blæst fra vest. Efter en god morgenmad med god kaffe, bålristede boller, ost, pølse og marmelade, pakker vi lejren ned.

Vi lægger en rute hvor vi kommer direkte til den vestlige bred af Immeln og kan padle i læsiden af søen. Vi er ekstra opmærksomme når vi krydser søen. Selvom det kun er 7-800m så skal vi kunne hjælpe hinanden ved uheld.

Frank padler solo med sin hund ombord i en 15′ kano og Asger og jeg er i en tandem 17′.

Efter et par timer holder vi pause på en fin ø hvor vi søger ind i en solbeskinnet vig.

Vi fortsætter mod syd og lander på Norra Björkön. Der er et tyndt lag nyis i vigen. Vi slår lejr ved bålstedet på østsiden.

Lejr på Norra Björkö.

Vi finder brænde blandt døde faldne træer på øen og vi har stadig en af sækkene hjemmefra. Eftermiddagen går med hygge, snak og bålfilosofi.

Til aften laver vi mad på bål. Kylling og flødekartofler i Dutch Owen.

Det er en rigtig fin aften med stjernehimmel og månen der spejler sig i søen.

Mad på bål.

Efter en kold nat, så er kaffe, røræg, bacon og ristede rugbrødsskiver lige det vi trænger til.

Morgenmad

Nordover igen

Da vi skal afsted ser vi at nyisen fra i går er blevet tykkere. Vi er nødt til at bryde den med padler og det tager en halv time at komme ud på åbent vand.

Asger tager slæbet og vi kommer ud.

Is og Carlo

Vi padler nord på, stadig i læ på den vestlige side af søen. Flere steder er der is mellem land og de små øer tæt på. Det er fint solskin. Vi holder pause på en af øerne og beslutter at krydse søen lidt sydligere end i går. Vi holder os tæt på hinanden og det går fint.

Blå himmel over Immeln

Vi er spændte på om der ligger is ved Brotorpet så vi skal bryde vej igen. Men der er helt isfrit. Vi padler ned ad kanalen og læsser af før det væltede træ.

Snart er vi klar til afgang mod Danmark igen og en dejlig tur mere er i posen med gode minder.


Udgivet

i

,

af

Tags: