Søndagstur i februar
Kanotur på Immeln

Første tur med Lavvu

Så har vi haft første tur med Lavvu! I weekenden var Maria og jeg til 50-års fødselsdag – med mulighed for overnatning i telt. Selvfølgelig skulle vi prøve det nye Same-telt – Lavvu.
Det er et 5 personers telt fra Frisport i Norge – Lavet i Polyester. Vægten er 3,5 kg for teltet og 1,6 for den solide aluminium midterstang. Som så er teltets eneste stang.
Turen startede egentlig ganske ok i fint vejr med bilen fra københavn. Dog gik det omkring Ringsted op for mig at jeg da vist havde glemt teltstangen…forbløffende 😀
Vi kunne ikke vende om nu, så vi blev enige om at det måtte løse sig. Det gjorde det osse. Mere senere.
I tilgift har vi 5 renskind at sove på i teltet. Vi havde tre med på denne tur og det fungerede fantastisk. Det er ugarvede skind så de er stive som planker (næsten) og tungere end liggeunderlag. Men når man nu er i bil (eller med kano, pulk eller andet transport) så er de umagen værd.
Det er forholdsvis enkelt at slå teltet op. Man pløkker den ene side og rejser telstangen. Og pløkker resten. Så lægger man bunden i og klipser den fast til undersiden af teltdugen. Denhar en slids til teltstangen. På denne tur måtte vi jo så i skoven og finde et passende lille træ (vi spurgte om lov først). Det endte med at blive vældigt autentisk. Med små grene som knager til lygte, trøjer mv.
Teltet kommer med et lille bålsted i form af en metal cylinder med huller i siden og fast bund. Denne monteres på telstangen vha. en metal ‘knage’ fastgjort i en klods på stangen. Igen måtte vi improvisere med at binde ‘knagen’ fast til træ-telstangen. Men det blev helt OK.


 

 

 

 

 

Posted in <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=12" rel="category">Familie</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=13" rel="category">Fritid</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=17" rel="category">Natur</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=16" rel="category">Ude hele året</a>

Sommer 2011 – Rundt om Orø

Sommeren 2011 blev der osse tid til en lille rundtur i Isefjorden – rundt om Orø. Start og slut skulle være ved Kyndby Huse, hvor bilen blev stillet og kanoen sat i vandet.

Det vart meget lavvandet ved starten, så kanoen blev ført med line. Planen var at sove under presenning på stranden – første stop blev nordspidsen af Orø. Et mægtigt uvejr fulgte mig på vej det sidste stykke over fjorden. Første gang jeg bruger padlerne som stænger til presenningen – fungerer fint. Sten fra stranden holder bardunerne nede. Maden laves på primus, frysetørret her på første dag.

Virkeligt dejligt at sove under (næsten) åben himmel! Og så kan man stå og tage sig en morgendukkert på to minutter.

Anden lejr skulle være ved Bognæs. Her er jeg landet i den lille vig. Jeg blev her to nætter, én på stranden og én i skoven hvor der er ‘fri teltning’.

Jeg brugte en hviledag her. Skoven er interessant og jeg ville gerne øve mig i at skære en ske i birketræ. Jeg havde dykkermaske og snorkel med så jeg fik osse set lidt undervandsliv. Fik plukket en del bær.

Jeg forsøgte at rigge et sejl til men da der var kraftig blæst valgte jeg at mit første forsøg med sejlet nok skulle være en anden gang. I stedet valgte jeg den sikre rute på tværs af bølgerne over i læ af Orø. Lidt længere og hårdt at padle – men det sikreste. Så snart jeg var i læ af Orø var det let padling hele vejen syd om øen og over til Hammer bakke. Et vældigt smukt og fredet område – fantastisk undervandsliv.

Så trængte jeg til en middagslur – skønt! Skulle egentlig have haft overnatning på teltpladsen ved Hammer Bakke, men pga. vejrudsigten valgte jeg at fortsætte nordpå til Kyndby Huse. Det blev megen tung padling og en del lineføring af kanoen. Men gode lærerige oplevelser. Det er supernemt at gå tur med sin kano. En line bundet fast om for/bag toften som man så trækker i. Vinklen i linen gør at det er nemt og bekvemt at styre kanoen.

Og så var det bare at pakke sammen og tage hjem næste morgen – dejlige dage!

Ruten for Orø Rundt 2011
Starten Ved Kyndby Huse
Første lejr på nordspidsen af Orø

 

 

 

 

 

 

Forskellen på høj og lavvande var tydelig
Bognæs, den lille vig
Aftenstemning, Bognæs

 

 

 

 

 

 

Bognæs, skoven
Fyrsvamp
Væltet træ

 

 

 

 

 

 

Hammer Bakke
Lur
Afslapning

 

 

 

 

 

 

Sidste lejr, Kyndby Huse
Regnvejr
Mere regnvejr

 

 

 

 

 

 

 

 

Erfaringer fra Orø Rundt.

  • Det nytter ikke at gå imod naturen -vind, strøm, vejr og dine egne resourcer skal respekteres.
  • Alt udstyr fungerede egentlig som det skulle! Jeg kunne bo, sove, spise og transportere mig uden for mange besværligheder.
  • Opbevaring af grøntsager og frugt i tøjpose fungerer. Jeg havde løg, hvidløg, gulerødder og æbler hele turen uden at de blev hverken kedelige eller dårlige.
  • Jeg fangede et par hornfisk, men ingen ørreder. Måske skal man have to fiskestænger hvis man helt skal undvære den frysetørrede mad.
  • Kanoen er for tung for soloture. Enten lettere kano eller havkajak.
  • Længere ture vil kræve lidt mere udstyr – bl.a. GPS.
  • Et bedre liggeunderlag
  • En bedre sovepose
  • En shorty og svømmefødder til snorkling
Posted in <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=13" rel="category">Fritid</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=17" rel="category">Natur</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=18" rel="category">sportsfisker</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=16" rel="category">Ude hele året</a>

Kort efterårstur i Gribskov

Med udsigt til en weekend med fint vejr er det bare afsted. Denne gang på MTB til den lokale Gribskov her nord for Hillerød. Destinationen havde jeg tænkt skulle være den fine lejrplads lige syd for Kagerup, ved Pøleåen. Den kan findes hos Skov- og naturstyrelsen ved at følge dette link.

Pakning

Først skal der jo pakkes. Cykeltasker er ikke lige sagen til MTB, så derfor bruger jeg en 45 liters Häglöfs letvægtsrygsæk.

Jeg synes det er nemmest at huske alting hvis jeg tænker på det under overskrifterne ‘sove, spise, bo’.

Sove

En 3-sæsoners sovepose, et solidt liggeunderlag og et bivuakovertræk burde kunne gøre det.

  

Soveposen pakkes i vandtæt pakpose og lægges nederst i rygsækken sammen med bivuakovertrækket som bare rulles sammen. Liggeunderlaget spændes uden på rygsækken.

Jeg har haft selvoppusteligt liggeunderlag, men er faktisk gået tilbage til skumfidusen. Det selvoppustelige er lækkert men punkterer desværre ofte når man godt kan li’ at ligge ved bålet.

Spise

Hvis der kan fyres op i et godt bål er det jo bare det bedste når man laver mad! Til at fyre op med har jeg lidt imprægneret savsmuld, et par optændingsblokke, et metal-tændstik, en lille bøtte med tændstikker og svovl, en engangslighter og en lille skarp foldekniv.Den lille skarpe kniv kan bruges til at lave fjer-pinde (feather sticks – her kan man se Ray Mears bruge teknikken). Når der ikke kan findes tørt kvas, dødt birkebark eller lignende til at starte bålet med er fjerpinde løsningen….men i nødstilfælde har jeg en mini gasbrænder og en lille gasdåse med.Jeg bruger på den korte tur en titanium kedel til at lave maden. det fungerer godt – på den primitive måde. Man kunne jo spise direkte af kedlen, men det er dog alligevel for primitivt, selv for mig…så derfor har jeg et spisesæt med, en foldekop og en titanium folde-ske.Nu er det jo ikke alverden der skal med på én overnatning – aftensmad, morgenmad og lidt frokost næste dag. Her har jeg valgt tørret kød, pulver kartoffelmos, løg og gulerødder til aftensmaden. Det tørrede kød rækker osse til en lille frokost næste dag. En bøtte med müsli til grød om morgenen – med æble, rosiner og dadler i små stykker bliver det lækkert. Desuden er der frugtstænger, kaffe og en lille én til. Jeg har i alt 1,7 liter vand med på turen, men kommer nok til at fylde flaskerne op igen ved en vandpost undervejs, så jeg samlet bruger ca. 3 liter drikkevand på turen.Skulle der vise sig en mulighed for at supplere den medbragte mad med lidt friske proteiner, har jeg medbragt fiskeudstyr. En 4-delt spinnestang på 8 fod med kastevægt 5-20g, et lille hjul med .22 nylonline, et par wire-forfang (til gedderne) og en boks med diverse agn til sø og å fiskeri. Det nærmeste sted på denne tur er Strødam Engsø, der både er fuglereservat og har frit fiskeri.BoOftest er det foretrukne for mig en presenning. Så er man tættest på naturen, får al den friske luft man kan trække ned i lungerne og kan ligge ved bålet. Telt er selvfølgelig rarest hvis vejret er dårligt eller man befinder sig i et område helt uden træer eller andet ly.En ekstra line er god hvis de monterede barduner ikke rækker. Jeg har ikke teltpløkker med, hvis der er brug for det laver jeg dem på lejrpladsen. Knobet er et ‘Siberian hitch’ eller en slipknude på dansk. Den er god, især når det er koldt, da den er nem at binde med handsker på.Når lejren skal sættes op er det godt at have lidt håndredskaber med. En god lille økse, en folde-sav og en god dolker som regel nok.

Så er der næsten afgang…

Rygsækken er pakket cyklen klar og så afsted. Forresten når man nu er på cykel, er det jo fornuftigt at have lidt lappegrej med…og en pumpe, dæk-jern og folde-værktøj. Og husk osse lygterne og hjelmen… Og førstehjælpen! Her består den af et sæt forbindspakker, en rulle plaster, støttetape, smertestillende piller (alm. styrke), nål, insektmiddel, flåt-tang. Hov, der mangler jo compeed til vabler…nå det går nok – det er jo en cykeltur.

Lejren

Vel ankommet går jeg igang med at samle brænde og finde grene til pløkker og stænger til presenningen. Når presenningen er rigget til tænder jeg bålet. Så er lejren gjort klar! Når man gerne vil tage en slapper og det er koldt ude skal man huske at bruge sin sovepose. Selvom man har bålet kan man godt blive kold på den side der vender væk fra flammerne. Det hjælper soveposen på – bare husk at smide skoene først… Aaaahhhh, ro på, zzzzZZZZzzzZZZZZzzzzzz…Noget der er godt på turene i den kolde tid er ekstra sokker, vanter og hue til at have på i lejren. Her har jeg desuden et lændestykke i uld, som varmer ekstra hvis man er øm.

Hvad skal man lave derude

Når man nu har fået luren overstået så venter der mange oplevelser i skobven. Har man lyst kan man f.eks. gå ud og finde orienteringsposter – Orienteringsklubben FIF har sammen med Hillerød kommune og Skov- og Naturstyrelsen lavet en mappe med kort og klippe-ark til de 130 poster. Her er nr. 75 – jeg siger ikke præcis hvor haha.

Posted in <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=13" rel="category">Fritid</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=17" rel="category">Natur</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=18" rel="category">sportsfisker</a>, <a href="https://www.haakansson.dk/?cat=16" rel="category">Ude hele året</a>