Ivalojoki 2022 kanotur

Turen går til det nordlige Finland i år. En 200km lang flod med et fald på 300m, mange fosser og en kæmpe sø med dejligt mange øer. Rigtig vildmark!

Ivalojoki har sit udspring i nærheden af Kalmakaltio, et ganske lille sted i nærheden af den ganske lille by Nunnanen. Her hjælper nogle flinke finner mig med at køre og opbevare min bil mens jeg padler. De sørger også for at den står ved turens slutsted i byen Inari når jeg ankommer.

For at komme til flodens kilde er der ca. 5 km vandring igennem et vildmarkslandskab uden stier og mærkning. Jeg har 2 kanotønder og en kano som skal bæres ind, så det bliver 5 ture. 3 med vægt på ryggen og 2 uden – 25 km som ravnen flyver.

De første mange kilometer ned ad floden vil der sandsynligvis være lange strækninger med så lav vandstand at kanoen må lines eller endnu værre, bæres over land.

Ivalojoki

Danmark til Ivalojoki!

Ivalojoki er en historisk flod i Finland. Her var i 1870’erne et ægte goldrush. Herom kan læses på f.eks. wikipedia

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ivalo_(river)

mange bygninger og guldgraver udrustning findes stadig som fortidslevn.

Ruten

Man kan se ruten, waypoints og sporing på

https://share.garmin.com/MartinPaaTur

(password kræves)

Research

Jeg har undersøgt ruten ned ad Ivalojoki og fundet et par inspirerende kilder. En gruppe studerende fra Sjövik Folkhögskola har lavet en Färdrapport fra deres tur i 2017 – den har jeg lært meget af. Den kunne her i 2022 stadig findes hos Sjövik. De er 7 personer i 3 tandem og 1 solo kano. De er meget dedikerede til den oprindelige og bæredygtige kano stil – det er meget inspirerende.

Så har jeg selvfølgelig kigget på youtube og fundet adskillige film fra ture ned ad floden under forskellige forhold. Jeg vil fremhæve finske Mikael Pursi’s fine film hvor han padler sammen med sin mor i hver deres packraft. Super veludført både i turstilen, padleteknik og filmhåndværk.

Fiskekort

Jeg har valgt ikke at fiske i Ivalojoki. Det skyldes dels at jeg kommer til at have rigeligt at se til med fosser og hund i kanoen. Plus der er en drøj anmarch som sikkert vil kræve en del kræfter. Og så er det lidt dyrt osse.

Når jeg først kommer til søen Inarijärvi og området nordøst herfor vil jeg dog bruge tid på at fange aftensmaden. Derfor har jeg hjemmefra købt fiskekort til disse to områder. Dette gøres nemt hos de finske myndigheder på hjemmesiden, f.eks. her. Områderne har nr. 1580 hhv. 1564. Det koster her i 2022 80€ i alt.

Udstyr

Lidt udstyr…

Padle

Lejr

Mad

Mad til hund og mand

Fiske

Navigation

Redning